Kaiuttimen ja ympäristön vuorovaikutus

Speaker and environment interactionKaiutinjärjestelmän ja ympäristön vuorovaikutus on monimutkainen asia, eikä laitteen valmistaja voi vaikuttaa tähän juurikaan. Useimmat kuunteluhuoneet ja tilat sisältävät vähemmän tai enemmän kaikuvan ympäristön. Tämä riippuu ympäristön muodosta, koosta, äänestä ja materiaaleista. Tämä tarkoittaa sitä ettei äänen kantautuminen kuulijan korviin riipu ainoastaan suoraan kaiuttimesta tulevasta äänestä, vaan ääntä voi sekä hidastaa, hiljentää että muokata, matkalla olevat esteet ja pinnat. Nämä heijastetut ääniaallot, varsinkin lisättynä suoraan ääneen, aiheuttavat säröjä ja lisäyksiä valikoituihin taajuuksiin. Näin äänen sointi ja luonne muuttuu kuulijan korvassa. Ihmisen aivot ovat erittäin herkät pienille muutoksille, joihin osa yllä mainituista kuuluu, ja siksi osa kaiutinjärjestelmistä kuulostaa täysin erilaisilta eri huoneissa ja eri asemissa.

Merkittävä tekijä kaiutinjärjestelmän äänessä on se, kuinka paljon ympäristö imee ja hajottaa ääntä. Käsien taputtaminen yhteen tyhjässä huoneessa, ilman esimerkiksi verhoja tai mattoja, tuottaa pirteän kaiun, joka johtuu imevän ympäristön puuttumisesta ja jälkikaikua kannustavat tasaisena heijastavat seinät, lattia ja katto. Jos tilaan lisätään kovapintaisia huonekaluja, kuten hyllyjä, seinävaatteita, tai vaikka kipsi katto, muuttuu kaiku heti. Tämä johtuu lähinnä siitä, että ääni hajoaa heijastavien kohteiden pinnalla, jotka nyt esiintyvät huoneessa. Se myös luo suuremman kulman kaiun heijastumiselle, jolloin ääni leviää eri tavalla huoneessa.

  • Sijoittelu ratkaisee paljon

Tyypillisessä suorakulmion muotoisessa kuunteluhuoneessa seinien kovat, rinnakkaiset pinnat, lattia ja katto, aiheuttaa ensisijaisen akustisen resonanssi solmun kussakin kolmessa ulottuvuudessa. Näihin kuuluu vasen – oikea, ylös – alas ja eteen – taakse suunnat. Lisäksi on olemassa monimutkaisempia resonanssimoodeja, joissa useampi rajapinta tuottaa seisovia aaltoja. Näissä malleissa matalammat äänentaajuudet toimivat paremmin, koska pitkiin aallonpituuksiin ei vaikuta huonekalujen sijoitus, tai materiaali niin paljoa. Sijoittelu on siis kriittistä, erityisesti keskikokoisissa ja pienissä huoneissa, kuten levytysstudiossa, kotiteattereissa tai radioiden lähetysstudioissa. Kaiuttimien etäisyys alueen rajoista vaikuttaa siihen, kuinka vahvasti resonanssit innostuvat ja siihen, millainen voimakkuus eri taajuuksilla tulee olemaan. Myös kuuntelijan sijainti on kriittinen, jos tämä on liian lähellä rajaa, taajuuksien välinen tasapaino eroaa siitä, mitä se olisi esimerkiksi huoneen keskellä.