Kaiuttimet, korvaamaton väline yhteiskunnassa

speakersKaiuttimet ovat osa arkipäivää, ilman että edes huomaamme sitä. Niitä käytetään busseissa ilmoittamaan seuraavasta pysäkistä. Myös äänen kuuntelu puhelimesta tai televisiosta toimii niiden avulla. Niillä kutsutaan lääkäreitä ensiavussa. Kaiuttimet ovat erittäin tärkeä osa toimivaa yhteiskuntaa, mutta kuinka kaiutin sitten oikein toimii ja mikä se loppupeleissä on? Tältä sivustolta löydät paljon tietoa kaiuttimista.

Kaiuttimien historia lyhyesti

Kaiutin, on sähköakustinen muunnin, joka muuttaa sähköisen äänisignaalin eli vaihtovirran ääneksi eli ilmanpaineen vaihteluiksi. Ensimmäiset alkukantaiset kaiuttimet keksittiin myöhään 1800-luvulla, samaan aikaan kuin puhelimia kehiteltiin, mutta vasta elektroniputkella varustetut kaiuttimet, jotka ilmestyivät 1912, tekivät kaiuttimista todella käytännöllisiä. 1920-luvun loppuun mennessä niitä käytettiin radioissa, kuulutusjärjestelmissä, fonografeissa ja teattereissa.

Mikä on kaiuttimien yleinen toimintamalli?

Nykyään eniten käytössä oleva kaiuttimen malli on dynaaminen kaiutin, jonka keksi Edward W. Kellog, yhdessä Chester W. Ricen kanssa vuonna 1925. Dynaaminen kaiutin toimii samalla periaatteella kuin dynaaminen mikrofoni, mutta toisin päin; se tuottaa ääntä vaihtovirrasta, eikä muuta ääntä vaihtovirraksi. Kun vaihteleva elektroninen vaihtovirta annetaan sen puhekalaan, kestomagneetin napojen välissä olevaan pyöreään aukkoon kiinnitetty lanka kela alkaa liikkua nopeasti edes ja takaisin Faradyn induktiolain mukaisesti. Tämä aiheuttaa yleensä kartionmallisen, kelaan kiinnitetyn, kalvon liikkumista edes takaisin, työntäen ilmaa ääniaaltojen muodostukseen.

Tämän yleisimmän tavan lisäksi on monia muita teknologioita, jotka voivat muuttaa elektronisen signaalin ääneksi. Äänenlähde, esimerkiksi mikrofoni tai tallenne, täytyy vahvistaa vahvistimella, ennen kuin se lähetetään kaiuttimeen.

Miltä kaiutin näyttää?

Kaiuttimia säilytetään usein esimerkiksi suorakulmaisen mallisessa laatikossa, joka on voitu tehdä puusta tai muovista. Laatikolla on itse asiassa myös tärkeä rooli äänenlaadun vaikuttajana. Kun tarvitaan korkealuokkaisia äänentoistolaitteita, monia kaiuttimen muuntajia laitetaan samaan laatikkoon, jolloin kukin niistä toistaa tiettyä äänentaajuutta. Tässä tapauksessa yksittäisiä kaiuttimia kutsutaan “ajajiksi” ja koko järjestelmää kutsutaan kaiuttimeksi. Ajajia, jotka on tehty tuottamaan korkeita äänentaajuuksia, kutsutaan diskanttikaiuttimiksi, keskitason äänentaajuuksia tuottavia ajajia kutsutaan keskiäänikaiuttimiksi ja bassokaiuttimeksi kutsutaan matalien äänentaajuuksien ajajia. Pienempiä kaiuttimia löytyy usein esimerkiksi radioista, mp3-soittimista, televisioista, tietokoneista ja elektronisista musiikki instrumenteista. Suurempia kaiutinjärjestelmiä käytetään musiikin ja äänen vahvistamiseen esimerkiksi teattereissa, konserteissa ja kuulutuksissa.