Kaiuttimien historian pääkohdat

Kaiuttimien historia katettuna

Johann Philipp ReisVuonna 1861, Johann Philipp Reis asensi puhelimeen elektronisen kaiuttimen, joka pystyi tuottamaan selkeitä ääniä, mutta myös muutaman säädön jälkeen vaimeaa puhetta.

Alexander Graham Bell puolestaan patentoi ensimmäisen elektronisen kaiuttimensa osana puhelinta vuonna 1876 ja tällä pystyttiin jo tuottamaan selvää puhetta.

Vuonna 1877 Ernst Siemens taas teki Bellin kaiuttimesta parannellun version. Joten kaiuttimia on ollut olemassa jo jonkin aikaa, ja niiden tekniikka on muuttunut sinä aikana hiukan.

Kokeellisen dynaamisen kaiuttimen keksi ensimmäisenä Oliver Lodge vuonna 1898. Ensimmäisenä käytännöllisen dynaamisen eli liikkuvan kelan kaiuttimen teettivät Edwin Pridham ja Peter L. Jensen, Kaliforniassa vuonna 1915. Kuten aikaisemmatkin kaiuttimet, nämä käyttivät torvia vahvistaakseen pienen kalvon tuottamaa ääntä. Tälle keksinnölle ei kuitenkaan myönnetty patenttia, eikä sitä onnistuttu myymään puhelinyhtiöille. Vuonna 1915 yritys vaihtoi taktiikkaa ja alkoi tarjota keksintöä radioille ja kuulutusjärjestelmille.

Nykyään laajalti käytössä oleva liikkuvaan kelaan perustuva kaiutin patentoitiin vuonna 1924, Edward W. Kellogin ja Chester W. Ricen toimesta. Pää ero tämän ja aikaisempien kaiuttimien välillä oli säädöt mekaanisten parametrien osalta, jolloin liikkuvan järjestelmän olennainen resonanssi oli alle kartion yhtenäisen säteily impedanssin alapuolella. Samoihin aikoihin keksittiin myös ensimmäinen nauha kaiutin. Nämä ensimmäiset kaiuttimet käyttivät elektromagneetteja, koska suuret, voimakkaat, pysyvät magneetit, eivät olleet vielä saatavilla järkevään hintaan.

Elektromagneetin kelaa kutsuttiin kenttäkäämiksi ja se sai virtaa ajajan toisesta liitännästä.

1930 – luvulla valmistajat alkoivat yhdistää useampia ajajia, yrittäen parantaa taajuuden vastattavuutta ja äänenpaineen tasoa. Vuonna 1937 ensimmäinen elokuvateollisuuden tarpeita vastaava äänijärjestelmä keksittiin. Se käytti neljää matalan taajuuden ajajaa ja yhtä monisoluista torvea kahdella kompressio ajajalla korkeita taajuuksia varten.

Vuonna 1943 Altec Lansing esitteli mallin 604, josta tuli tämän kuuluisin kaiutin. Se sisälsi korkean taajuuden torven joka lähetti äänen keskelle 15 tuuman bassokaiutinta. Tästä lähti kaiuttimien huima kehitys aina elokuvateattereista orkesteri saleihin ja kaikkeen muuhun, missä vaadittiin laadukasta ja monipuolista äänentoistoa. Samalla myös kaiuttimia on ollut mahdollista saada vielä pienemmässä koossa, joista on esimerkkinä nykyään käytettävät kaiuttimet, jotka mahtuvat kuuntelijan korvalehdelle.