Tietoa kaiuttimien osista

  • Kaiuttimen toiminta lyhyesti

Components speakersTänä päivänä yleisesti käytössä olevat kaiuttimet käyttävät kevyttä kalvoa tai kartiota, joka kiinnittyy jäykkään koriin, tai vaihtoehtoisesti kehyksiin jousituksen avulla. Jousitusta kutsutaan hämähäkiksi ja se rajoittaa puhekelan liikkumaan aksiaalisesti sylinterimäisessä magneettisessa aukossa. Kun elektroninen signaali lähetetään puhekelalle, se muuttaa siitä vaihtelevan sähkömagneetin. Kelan ja ajajan magneettiset järjestelmät reagoivat toisiinsa, luoden mekaanista voimaa joka saa kelan, ja samalla siinä liitoksissa olevan kartion, liikkumaan edes ja takaisin. Tämä puolestaan tuottaa ääntä joka on liitetyn elektronisen signaalin säätelemä.

  • Kalvot ja kartiot

Kalvo, tai kartio on usein valmistettu kartion tai kupolin mallisiksi. Eri materiaaleja on vaihteleva määrä, mutta useimmiten käytetään muovia, metallia ja paperia. Jotta kalvo tai kartio täyttää tehtävänsä, sen tulee olla jäykkä, jottei kartio liiku turhaan. Sen tulee olla myös kevyt, jotta aloitusmassan voima vaatimukset ja energian säilöminen eivät ole ongelma. Lisäksi sen tulee pystyä vaimentamaan nopeasti, jotta lähetetyn signaalin jälkeiset väreilyt loppuvat nopeasti. Kaikkia näitä kriteereitä ei pystytä täyttämään nykyisillä välineillä, vaan jostain täytyy tinkiä. Esimerkiksi paperi on yleensä sekä vaimentavaa, että kevyttä, mutta se ei ole jäykkää. Muovi voi olla kevyttä ja jäykkää, mutta se ei vaimenna kunnolla. Tämän takia useissa kartioissa käytetään yhdistelmää eri aineita. Esimerkiksi siinä voidaan käyttää selluloosa paperia, johon on yhdistetty ruohon, bambun, hiilikuidun, hampun tai lasin säikeitä. Toinen tapa on tuottaa kartio hunajakenno sandwich – rakennetta käyttäen, tai päällystämällä kalvo jäykistymisen ja vaimennuksen toivossa.

  • Alustat

Runko, kori tai alusta on suunniteltu olemaan jäykkä, koska mahdolliset muutokset sen muodossa voi aiheuttaa kriittisen ongelman magneettikuilun rinnastuksen kanssa ja puhekela voi vahingossa päästä hankaamaan aukon sivuja vasten. Yleensä alusta on tehty valetusta alumiiniseoksesta, tai tallattu ohuesta metalli levystä. Joissain kaiuttimissa suositaan suuria magneettisia valettuja runkoja, koska metalli vääntyy herkästi, mikäli kaiutinta liikutetaan liian varomattomasti, tai esimerkiksi siirretään jatkuvasti. Yhä yleisemmiksi on myös muuttumassa vaimennetusta muoviseoksesta ja perinteisestä muovista tehdyt korit, koska niitä voidaan tuottaa edullisesti ja niillä on pieni massa. Tämä mahdollistaa edullisten kaiuttimien tuottamisen pieneen hintaan.